Op de website van het IVN, (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid)

is onder meer onderstaande informatie te vinden:

Over Tiny Forest®

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Tiny Forest

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens plopten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Shubhendu Sharma en Akira Miyawaki.

In overleg besloten IVN Natuureducatie en Sharma om van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Op deze manier kunnen we zorgen dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtengoed van Shubhendu Sharma en Akira Miyawaki en ook een sociale aanpak voor buurt en school hebben.

Checklist: Is mijn bos een Tiny Forest?

Met deze checklist kan je controleren of jij een Tiny Forest hebt gemaakt. Wil je een minibos aanplanten, maar kan of wil je niet aan alle kenmerken voldoen? Noem het dan alsjeblieft geen Tiny Forest. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we heel blij zijn met elke nieuw bos, klein of groot!

Download Checklist: is mijn bos een Tiny Forest?

Op basis van de checklist kan worden geconcludeerd, dat het Blekersveld Park (in het huidig stadium), wellicht nog geen echt Tiny Forest genoemd mag worden, maar dat veel typische kenmerken (voor een dergelijk bos) wel degelijk aanwezig zijn.

Effecten

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Over IVN

IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.

 

Link naar de (Tiny Forest) website van het IVN: https://www.ivn.nl/tinyforest

Link naar de algemene website van het IVN: https://www.ivn.nl 

 

Met dank aan en toestemming van, het IVN.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb